Documentul ţinteşte în creşterea calităţii produselor agricole şi a competitivităţii lor pe piaţa internaţională, gestionarea eficientă a mediului şi investiţii în infrastructura rurală.
Proiectul care îşi propune o revigorare a agriculturii moldoveneşti în următorii 7 ani ţinteşte spre câteva direcţii prioritare. Astfel, este nevoie de creşterea calităţii produselor agricole pentru a fi competitivi pe piaţa internaţională, de gestionarea eficientă a solurilor, apelor şi a spaţiului natural şi de investiţii în infrastructura mediului rural, spune Vasile Bumacov, ministru în exerciţiu al agriculturii:
„Vorbim de trei direcţii principale, sau trei priorităţi, competitivitatea agriculturii, deci ceea ce noi producem trebuie să fim competitivi, altfel nu avem viitor. Doi, protejarea resurselor naturale, baza agriculturii. Fiindcă noi prea ne-am purtat, aş spune chiar brutal, cu solurile noastre, cu resursele noastre naturale. Şi trei, este vorba despre dezvoltarea rurală, infrastructura rurală şi crearea locurilor de muncă, pentru a avea o agricultură europeană, modernă.”
Îmbunătăţirea nivelului de trai în mediului rural este un alt obiectiv al proiectului. În acest sens a fost notată necesitatea investiţiilor în reparaţia drumurilor, sistemelor de canalizare şi în domeniul serviciilor. În prezentarea strategiei, academicianul Boris Găină a spus că autorităţile trebuie să se orienteze după nevoile populaţiei şi agricultorilor, pentru ca aceştia să aibă locuri de muncă şi acces la pieţe de desfacere:
„Documentul dat are la baza sa principiile de subvenţie, de ajutorare, de subvenţionare a producătorilor agricoli, a agenţilor economici din sferele aferente activităţilor din agricultură şi industrie alimentară şi din mediul rural al Moldovei. Documentul are în calitate de pilon principal cererea, cererea parvenită, motivată şi