Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Dolj programează anual acţiuni de salubrizare a râurilor şi pârâurilor din tot judeţul.
Regimul meteorologic şi hidrologic din judetul Dolj apaţine zonei de climat temperat-continentală, dar pozitia judeţului fiind Sud-Vestică, determină apariţia unor nuanţe climatice deosebite faţă de cea mai mare parte a teritoriului României. Având în vedere acest aspect şi ţinând cont de influenţele schimbărilor climatice şi de gradul de despădurire a versanţilor, rezultă necesitatea amenajării şi intreţinerea corespunzătoare a cursurilor de apă.
În cazul averselor, a precipitaţiilor torenţiale, datorită gradului redus de împădurire a versanţilor, apa nu este reţinută, fiind favorizate scurgeri importante pe suprafaţa versanţilor. Aceste ape sunt colectate de văi şi torenţi care, la rândul lor, le transportă în cursuri de apă mai mari.
De o foarte mare importanţă este întreţinerea albiilor râurilor, a văilor şi torenţilor în special pe zonele de intravilan, în scopul asigurării capacităţii acestora de preluare a apelor scurse de pe versanţi şi de tranzitare a debitelor formate în perioadele cu precipitaţii de mare intensitate. Acestea se realizează prin lucrări de amenajare a albiei, prin decolmatări, prin defrişări de vegetaţie arborescentă, tufişuri, curăţiri de buruieni, eliminări de blocaje, asigurarea secţiunilor de scurgere la poduri şi podeţe şi prin lucrări de salubrizare a albiilor şi malurilor, văilor şi torenţilor. Îndepărtarea depozitelor necontrolate de deşeuri, gunoaie şi resturi menajere de pe malurile şi din albiile cursurilor de apă se impune a fi realizată pentru evitarea obturării secţiunilor de scurgere în condiţii de ape mari, ce pot duce la importante pagube materiale şi chiar la pierderea de vieţi omeneşti. SGA Dolj a demarat acţiunile de igienizare
Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Dolj căru