Iniţiativa deputatului PDL de a reglementa situaţia proprietăţilor confiscate în anul 1948 ar putea genera noi conflicte interconfesionale.
După o perioadă de linişte, în care tensiunile interconfesionale s-au calmat în Transilvania, neînţelegerile dintre ortodocşi şi greco-catolici ar putea reizbucni în forţă. Însă de această dată, nici una dintre confesiuni nu poartă vreo vină, ci politicienii. Mai exact, deputatul PDL de Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, care este şi vicepreşedinte al principalului partid de Opoziţie. El a scos de la naftalină o iniţiativă legislativă din anul 2007, care vizează, practic, o nouă confiscare a bunurilor Bisericii Greco-Catolice de care acest cult a fost deposedat de către comunişti în anul 1948.
Iniţiativa din anul 2007 a fost oprită ca urmare a dezaprobării exprimate de preşedintele Traian Băsescu, însă, în contextul în care relaţiile dintre noua conducere a PDL şi şeful statului au intrat în era glaciară, Ioan Oltean a repus pe tapet proiectul de lege, care stabileşte că bunurile greco-catolicilor vor fi împărţite în funcţie de voinţa credincioşilor. Acest principiu a fost exprimat de către FSN-ul condus de Ion Iliescu în anul 1990, care instituia şi o comisia mixtă de dialog ecumenic între cele două culte, care avea rolul de a soluţiona problema patrimonială. Însă această comisie şi-a încetat activitatea, ca urmare a voinţei exprimate de fostul mitropolit ortodox al Clujului, IPS Bartolomeu Anania, trecut la cele veşnice, care a condiţionat continuarea dialogului dintre ortodocşi şi greco-catolici de renunţarea la toate procesele aflate pe rolul instanţelor de judecată şi iniţiate de greco-catolicii care solicită retrocedarea bunurilor bisericeşti confiscate de comunişti şi date în folosinţa ortodocşilor.
Scrisoare către Vasile Blaga
În acest context, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Gre