Nu toti romanii pleaca in strainatate pentru cariere fulminanate. Pentru ei, succesul nu inseamna firme, recunoastere, bogatie. Pentru ei succesul inseamna gasirea unei slujbe refuzate in Romania si a unui salariu acceptabil, pe care aici nu il pot primi.
Cei mai multi dintre acestia sunt tineri, unii absolventi de studii superioare pe care Romania ii pierde pentru ca nu le da nicio sansa.
Carmen Bargan este absolventa de ASE, Facultatea de Economie Agroalimentara si a Mediului. Dupa absolvire a facut timp de doi ani si un master, absolvit in 2011. Nu a lucrat in timpul facultatii pentru ca nu a vrut sa-si pericliteze studiile. Si a invatat pe branci, dupa cum povesteste pentru Ziare.com.
In 2011, cu diplomele in buzunar, s-a apucat sa-si caute o slujba. Un an de zile n-a ratat niciun anunt. A trimis zeci de CV-uri. Doar 7 firme au chemat-o la interviu. Raspunsul a fost acelasi, negativ, motivele cam aceleasi: "Toti cer minimum 2-3 ani de experienta in domeniu. Exista si probe practice pe care nu le poti trece daca nu ai lucrat efectiv niciodata".
Citeste si Din admiratoare a lui Iliescu, poeta de renume la New York: America e un animal mare si generos
Dupa 6 ani de scoala si examene, disperata, a incercat si solutii sub calificarea ei. "Am aplicat pentru un post de secretara platit cu salariul minim pe economie. M-au chemat la interviu si am facut greseala sa intreb daca am vreo perspectiva de promovare in viitor. Mi-au raspuns ca sunt supracalificata si nu exista sanse de promovare pentru mine. Am simitit ca nu am nicio sansa in Romania. Teribil de frustrant", povesteste Carmen.
Si atunci a facut ce facuse si sora ei cu ani in urma. A plecat la munca in Irlanda. Nu are un job conform cu studiile ei. Vinde farduri intr-un mare mall. Machiaza clientele, le convinge sa cumpere. "Am sentimentul ca a