Noaptea Muzeelor, sărbătoarea instituţiilor muzeale, este organizată şi în acest an, sâmbătă, în peste o sută de instituţii din Bucureşti şi din ţară, care îşi vor deschide porţile vizitatorilor toată noaptea, cu expoziţii şi evenimente speciale, la care sunt aşteptaţi zeci de mii de oameni.
Noaptea Muzeelor este un eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).
Astfel, sâmbătă, pentru a marca ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor, Muzeul Bellu din Capitală va sărbători centenarul aeronauticii militare, cu tururi şi demonstraţii de gen, Foişorul de Foc va fi deschis pentru vizitatorii curioşi, iar Ferma Animalelor va fi deschisă, pentru prima dată, până la ora 24.00.
Noutatea de anul acesta constă în introducerea de circuite muzeale şi la Baia Mare şi Sibiu - oraşe în care vor fi disponibile hărţi tipărite cu instituţiile participante, după modelul implementat cu succes la Bucureşti în ultimii cinci ani şi la Cluj-Napoca anul trecut. Proiectul "Noaptea Muzeelor în 4 acte: Bucureşti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu" este coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi finanţat cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional. Parteneri în proiect sunt Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.
De asemenea, pentru prima oară colecţii muzeale, colecţii private şi bisericeşti din zonele rurale ale Sibiului îşi aşteaptă vizitatorii în nocturnă, alături de muzee din Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Bucureşti, Caransebeş, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Goleşti, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Reşita, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, S