Sistemul de sănătate românesc este „în criză profundă definită prin subfinanţare şi politica demagogică legată de finanţarea acestui sistem, de aruncare a prafului în ochi, condiţii în care spitalele din ţară ar putea rămâne fără bani din luna octombrie”, a declarat ieri, la Suceava, în cadrul unei conferinţe de presă, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Prezent în judeţ cu prilejul celei de-a doua ediţii a Zilelor Medicale ale Sucevei, Astărăstoae a arătat că fondurile alocate pentru îngrijirea pacienţilor au scăzut cu 18%, deşi „guvernanţii s-au bătut cu pumnul în piept că au dat un miliard de euro în plus la bugetul Sănătăţii”.
„Prin Directiva Europeană nou introdusă, orice se achiziţionează se plăteşte în 60 de zile, ceea ce înseamnă că datoriile nu mai pot fi amânate pentru anul viitor. Aşa se face că toată această creştere este direcţionată de fapt în alte domenii, cum ar fi plata arieratelor la medicamente, aparatură medicală. Deci, nici un ban nu merge direct către sistemul de îngrijiri de sănătate”, a spus preşedintele CMR.
„România e bolnavă. Au crescut morbiditatea, bolile cronice, mortalitatea nejustificată”
El a apreciat că sistemul de îngrijiri de sănătate este „marcat de inechităţi majore”, fapt care „pune în pericol siguranţa programelor derulate la nivel naţional, dar şi a corpului medical”.
Astărăstoae s-a arătat îngrijorat de faptul că rectificarea bugetară anunţată de prim-ministrul Victor Ponta nu va fi pozitivă, apreciind că „trebuie să existe o finanţare corespunzătoare a sistemului de sănătate înainte de a discuta despre orice alte probleme”.
„România e bolnavă, nu poate creşte PIB-ul, nu putem ieşi din recesiune atâta timp cât nu există o stare corespunzătoare de sănătate a populaţiei. Ori, noi, la toţi parametrii suntem pe ultimul loc. În România au cr