Cei 240 de medici dentişti care au fost în relaţii contractuale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate îşi vor primi banii pentru serviciile raportate în luna martie.
Deşi stomatologii aveau de recuperat sume cuprinse între 250 şi 400 de lei, plăţile nu au putut fi efectuate pentru că nu au fost aprobate credite bugetare pentru asistenţa medicală în domeniu. Colegiul Medicilor Dentişti din România consideră că decizia Ministerului Sănătăţii va avea drept consecinţă înlăturarea din sistemul public al asigurărilor sociale a serviciilor de asistenţă stomatologică, fiind o măsură fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate din Uniunea Europeană. O altă îngrijorare a medicilor este legată de faptul că reglementare nu specifică nimic referitor la decontarea serviciilor pentru copii, iar medicii sunt într-o situaţie imposibilă, neştiind dacă să ceară sau nu bani pacienţilor care vin în cabinet, pentru serviciile medicale oferite. Stomatologii spun că această sistare a decontării înseamnă ignorarea drepturilor copiilor de a beneficia de asistenţă medicală gratuită.
„Deocamdată nu s-a făcut nicio propunere legislativă clară din partea autorităţilor, nu este nimic oficial şi nu ştim cum să procedăm la cazurile pe care le primim. La Ambulatoriul de stomatologie, din cadrul Spitalului «Sf. Spiridon», primim, în general, foarte multe cazuri sociale. Nu mai spun că jumătate din clinică tratează doar copii şi adulţi tineri”, spune un medic stomatolog din Ambulatoriul de stomatologie, din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”.
Până atunci, CJAS Iaşi anunţă că pentru domeniul de asistenţă medicală stomatologică nu au fost aprobate credite bugetare suplimentare. În consecinţă, nu s-au încheiat contracte cu furnizorii solicitanţi pentru perioada aprilie. Ministerul Sănătăţii, împreună cu Colegiul Medicilor Dentişti din România, analizează posibilitatea implem