Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a declarat ca sistemul de sanatate romanesc continua sa se afle intr-o profunda criza definita de subfinantare, de lipsa unor politici intersectoriale sau de deficitul de personal sanitar.
Astarastoae a declarat, intr-o conferinta de presa, ca politica demagogica privind finantarea sistemului de sanatate continua in Romania.
El sustine ca este continuata astfel politica "aruncarii prafului in ochi" si ca, desi guvernantii au anuntat ca au majorat cu un miliard de euro bugetul Sanatatii, in realitate bugetul alocat pentru ingrijirea pacientilor din Romania a scazut cu 18 la suta intrucat cresterea bugetara merge la plata arieratelor pe diferte domenii - medicamente, aparatura medicala.
"Atat FMI, cat si UE au avut foarte multa grija de cei care dezvolta industria in domeniul sanatatii, cea mai mare piata financiara legala din acest moment din lume si s-a mai introdus si directiva ca orice se achizitioneaza se plateste in 60 de zile din momentul achizitiei", a spus Astarastoae.
El a aratat ca daca banii nu sunt alocati direct sistemului de ingrijiri de sanatate, este pusa in pericol atat siguranta pacientilor, cat si cea a corpului medical. "Niciun ban nu merge direct catre sistemul de ingrijiri de sanatate. Atunci acest sistem este marcat de inechitati majore, acest sistem pune in pericol siguranta pacientilor si siguranta corpului medical. Exista o mare demagogie lansata in urma cu 21 de ani, cand sanatatea si educatia au fost declarate prioritati nationale, dar niciodata nu au fost finantate ca prioritati nationale", a precizat Astarastoae.
El a mai spus ca fara o rectificare pozitiva a bugetului, spitalele din Romania vor ramane in luna octombrie fara finantare.
"De aceea eu sunt ingrijorat, ca l-am auzit pe domnul prim-ministru Victor Ponta II, care vorbest