• Pietarii din Iasi forteaza la maxim mana pofticiosilor si taxeaza la sange kilogramul de cirese
Situatie total absurda in pietele din oras. Iesenii care au preferat sa achizitioneze legume si fructe de pe tarabe au ramas socati de preturile umflate ale unor produse. Desi nu este inca sezonul cireselor, al capsunelor sau al caiselor, pietarii au importat de unde au putut si au inceput sa-i ademeneasca pe clienti. Cum pofticiosii nu au intarziat sa apara, comerciantii au umflat preturile cat au putut de mult. Astfel, s-a ajuns la situatia in care kilogramul de cirese este vandut iesenilor cu 50 de lei in Piata Mihai Eminescu, exact ca un produs de lux. Ce-i drept, acest sortiment este adus tocmai din Grecia si oferit cu aproape 12 euro kilogramul. La taraba cu pricina se gasesc trei soiuri diferite de cirese, pentru toate buzunarele. Astfel, imediat alaturi de ciresele de jumatate de milion de lei vechi, sunt oferite spre comercializare si cirese romanesti la pretul ceva mai acceptabil de 25 de lei pe kilogram, dar si cirese de la Comarna, mai mici si necoapte, oferite cu 12 lei.
In restul pietelor din oras, cei interesati pot gasi fructe la un pret rezonabil. Ciresele romanesti pot fi achizitionate cu 12 si chiar 15 lei kilogramul, in timp ce ciresele importate au un pret dublu de vanzare. Iesenii pot gasi zilele acestea chiar si capsuni sau caise, cu preturi de pana la 15 lei. "Capsunele sunt romanesti si le dau cu 12 lei kilogramul. Gustati-le, sunt foarte, foarte dulci, sunt aduse de la Satu Mare. Ciresele, pe de alta parte, sunt din Grecia si sunt la 30 lei", a spus o femeie din Piata de la Hala Centrala.
Producatorii dau ciresele cu doar 2-3 lei
In timp ce comerciantii fac bani frumosi in piete, reusind sa smulga zeci de lei pe kilogramul de fructe de la ieseni, producatorii din judet spun ca ei vand fructele cu doa