În ultima lună de primăvară, puful de plop provoacă reacţii alergice. Pentru a trece peste această alergie sezonieră, oamenii trebuie să evite plimbările între orele 9 şi 10 dimineaţa în locurile unde sunt copaci înfloriţi.
„O persoană poate să îşi dea seama că este alergică la puful de plop, dacă timp de mai mulţi ani, în aceeaşi perioadă a anului, are probleme de respiraţie, mâncărimi ale ochilor şi lăcrimări, strănuturi, stări de slăbiciune”, a menţionat şeful secţiei alergologie al Institutului Mamei şi Copilului, Tatiana Gorelco, transmite IPN.
Alergia sezonieră, din mai-iunie, poate fi provocată şi de polenul altor plante, precum salcâmul, teiul şi unele ierburi. În cazul în care persoanele acuză simptomele enumerate, trebuie să meargă la medic să afli dacă suferă de alergie sau este o infecţie.
Ca şi acţiuni necesare de întreprins, în afară de medicamentele antialergice administrate, trebuie aerisită locuinţa seara, iar după plimbări sunt recomandate duşuri. Oricine poate suferi de alergie la polen. Din grupul de risc fac parte mai ales persoanele cu predispunere ereditară către maladiile alergice, care au probleme cu pielea şi care se îmbolnăvesc des.
Solicitat de IPN, şeful întreprinderii municipale „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi”, Eliferii Haruţa, a spus că în oraşul Chişinău sunt circa 9-10 mii de plopi.