În trei luni de zile, autoritățile publice locale din județul Suceava au achitat aproape jumătate din arieratele înregistrate la începutul anului. Potrivit unei situații prezentate de șeful administrației județene, Cătălin Nechifor, arieratele primăriilor se cifrau, la data de 31 ianuarie 2013, la suma de 25,2 milioane de lei, iar la 30 aprilie acestea s-au diminuat cu 11 milioane de lei, ajungând la 14,2 milioane de lei.
„Am reușit ca, printr-un efort susținut de la nivel național, dar și de la nivel județean, prin echilibrarea bugetelor locale, să reducem considerabil volumul arieratelor. Facem în continuare eforturi pentru stingerea arieratelor”, a spus Nechifor.
El a menționat că va discuta cu cei de la Fisc să găsească o soluție pentru ca sumele ce revin autorităților publice locale în trimestrul trei să fie relocate în trimestrul doi, în ideea de a se mai plăti din arierate.
„Am discutat și la București, la Guvern, și s-au găsit resurse financiare pentru a continua să se acorde împrumuturi de la Trezorerie autorităților locale. Dacă până acum s-au dat în tranșe 500 milioane de lei, respectiv 180 de milioane de lei, va mai fi o tranșă finală de 120 de milioane de lei. Și Suceava a reușit în tranșa a doua să împrumute suma de 12 milioane de lei, dar și alte autorități precum Siret, Gura Humorului, Vatra Dornei au împrumutat bani și urmează în etapa a treia și alte localități, precum Brodina. Această facilitate pe care statul, prin Ministerul Finanțelor, o acordă autorităților locale ajută foarte mult, întrucât dobânda este una foarte mică, de 5,25%, iar împrumutul este pe cinci ani”, a spus Nechifor. El a subliniat că arierate foarte mari mai înregistrează localități precum Vatra Dornei, Gura Humorului, Liteni, Adâncata, Șcheia, Dumbrăveni, Iaslovăț, Mitocu Dragomirnei, Ostra, Preutești, Udești, Ulma și Zvoriștea.
În trei lu