Ancheta judiciară privind moartea opozantului rus Aleksndr Litvinenko în Marea Britanie poate să fie abandonată din cauza imposibilităţii examinării unui eventual rol al statului rus, a anunţat vineri coronerul, magistratul însărcinat cu aceste investigaţii, relatează AFP.
După ce Guvernul britanic i-a cerut magistratului Robert Owen să nu utilizeze în mod public anumite documente, acesta a apreciat că riscă să nu fie în măsură să procedeze la o anchetă "completă" şi "justă asupra circumstanţelor morţii" lui Litvinenko.
Apreciind că problema eventualei implicări a Rusiei "este de o importanţă crucială", el a subliniat că îndepărtarea anumitor elemente este "un subiect grav de îngrijorare" pentru el.
Audierile în cadrul unei anchete judiciare sau "inquest" care vizează stabilirea circumstanţelor exacte ale unui deces în caz de moarte violentă sau neexplicată sunt publice, iar elementele anchetei sunt examinate public.
Însă Ministerul britanic de Externe i-a cerut magistratului să nu dezvăluie în cadrul procedurii, care urmează să înceapă în această toamnă, anumite elemente, invocând securitatea naţională.
Ancheta judiciară ar putea, deci, să fie înlocuită cu un alt tip de investigaţii, care să permită examinarea cu uşile închise a acestor documente, a sugerat Owen.
Contactat de AFP în legătură cu acest caz, un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat pur şi simplu că va "studia cu atenţie" concluziile coronerului.
Văduva lui Aleksandr Litvinenko, Marina, s-a declarat "consternată" de această decizie, potrivit unui comunicat emis de avocaţii săi.
"Doamna Litvinenko este absolut consternată de decizia coronerului de a abandona căutarea adevărului în privinţa responsabilităţii statului rus în moartea soţului său", se arată în comunicat.
"Consecinţa deciziei ad