UDMR a depus la Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei propunerile sale privind amendarea Constituţiei. Din pachetul de propuneri, reprezentanții UDMR Brașov au prezentat vineri, într-o conferință de presă, trei dintre ele.
„În primul rând, vrem ca în viitoare Constituţie să fie recunoscute minorităţile naţionale ca factori constitutivi ai statului: această cerinţă o considerăm absolut logică având în vedere contribuţia istorică a minorităţilor naţionale la dezvoltarea civilizaţiei din România. Şi aici mă refer nu doar la elementul maghiar, ci şi la germani, evrei, armeni, rromi etc. Pentru a constata această contribuţie este suficientă o simplă plimbare prin oraşele transilvănene, oraşe ale căror spaţii centrale cuprind încă clădiri şi construcţii de mare valoare arhitecturală şi istorică. În acelaşi timp, contribuţia minorităţilor naţionale are şi o dimensiune prezentă. Aici am să dau ca exemplu UDMR-ul, care, ca formaţiune care reprezintă în plan politic după 1990 comunitatea maghiară din România, a fost iniţiatoarea a numeroase proiecte economice, sociale şi culturale de pe urma cărora au beneficiat nu doar maghiarii, ci întreaga populaţie a României“.
„În al doilea rând, dorim în zonele unde o minoritate naţională are o pondere semnificativă, limba acestei minorităţi să se considere limbă regională: condiţiile utilizării unei limbi regionale se vor reglementa prin lege organică; propunerea noastră vine doar să consfinţească o anumită situaţie în plan lingvistic întâlnită în anumite zone ale ţării în care o minoritate are o pondere demografică mare ( cel mai cunoscut exemplu este cel al judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş). În Ţinutul Secuiesc, vrem nu vrem, limba maghiară este limba majorităţii locuitorilor acestei zone. De aceea, prin propunerea UDMR o situaţie lingvistică «de facto» (de fapt) va deveni şi «de iure» (de drept)“.
„