Lenuţa Purja este singurul artist popular care mai promovează "horea cu noduri". Deşi talentul său este recunoscut adesea la festivaluri, iar acest stil de interpretare a atras atenţia chiar şi juriului de la „Românii au Talent”, bistriţeanca nu s-a bucurat de avantajele financiare ale vieţii de artist, fiind nevoită acum câţiva ani să facă pe ospătarul într-o bodegă din municipiul Bistriţa.
Purja, singura familie de rapsozi populari de pe Valea Ţibleşului
Încă de când se ştie Lenuţa Purja a auzit în casa din localitatea Agrieş, la poalele munţilor Ţibleşului, „horea din grumaz” sau „horea cu noduri”, un stil de interpretare arhaic, unic în peisajul folcloric românesc. Aventura „culesului” de folclor a început-o încă de la 18 ani, îndeletnicirile fiind „lăsate” moştenire de la mama sa. Acum, la peste 40 de ani îl lasă pe fiul său Sergiu să ducă mai departe doinitul cu noduri.
„Horea cu noduri” este un stil de interpretare foarte vechi, identificat de etnologii Bela Bartok şi Tiberiu Brediceanu, în urmă cu 100 de ani în Maramureş. Încrezătoare în stilul acesta special de interpretare, în 2011, Lenuţa Purja, alături de mama sa a participat şi la „Românii au talent” unde a impresionat până la lacrimi audienţa.
Din cauza specificului emisiunii nu au reuşit să treacă în semifinala naţională, însă Lenuţa Purja, unul dintre cei mai premiaţi artişti români, având peste 100 de premii în palmares, a fost mulţumită de faptul că întreaga ţară a avut ocazia să asculte „horea cu noduri”.
Ignorată de autorităţile judeţului a ajuns ospătar într-o bodegă din Bistriţa
În ciuda valorii şi talentului său, autorităţile locale nu i-au acordat Lenuţei Purja atenţia pe care o primeau marii artişti ai judeţului Bistriţa-Năsăud, până acum câţiva ani. În prezent pe lângă spectacole, Lenuţa Purja are grijă de două grupuri fo