Valentina Ursu și invitații săi despre relația dintre Moldova și Uniunea Europeană.
Chişinăul celebrează Ziua Europei cu un orăşel european inaugurat în scuarul Operei Naţionale din capitală. Printre oaspeţii de onoare se număra şi Comisarul european pentru extindere şi bună-vecinătate, Štefan Füle, care a mai fost la Chişinău cu asemenea ocazii. Numai că acum vizita vine după critici severe la adresa demnitarilor moldoveni din partea oficialilor occidentali, nemulţumiţi de repezeala cu care au fost adoptate importante legi vizând sistemul electoral şi cel judecătoresc. Despre relaţia moldo-comunitara vorbim la acest sfârşit de săptămână.
Moldova este în mod clar o ţară europeană, chiar dacă discuţiile privind o eventuală aderare ar fi nepotrivite în prezent. Deocamdată politica de vecinătate rămâne cadrul adecvat pentru actuala fază a relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles. În satul Boşcana opţiunile localnicilor sunt împărţite, atunci când îi întrebi încotro Moldova.
Europa Liberă: Cum înţelege lumea aici, în sat, integrarea europeană?
- „Că ar fi ceva bun, dar la noi încă e tare greu.”
Europa Liberă: Ceva bun? De la cine, când şi cum?
În sat la Boșcana x În sat la Boșcana - „Depinde nu numai de Europa, dar populaţia, oamenii trebuie să fie civilizaţi. Eu aşa înţeleg. Dar altfel totuna trăieşti pe munca ta, că nu-ţi dă nimeni nimic pe degeaba.”
Europa Liberă: Încotro trebuie să meargă Moldova: spre Est, spre Vest?
- „Ar trebui să meargă spre bine. Depinde de conducerea ţării.”
Europa Liberă: Dar dumneavoastră, când aţi aruncat buletinul de vot, le-aţi acordat un mandat pentru ce?
- „Pentru Uniunea Europeană, ca să avem condiţii de trai mai bune, să vedem şi noi lumea în lung şi în larg.”
Europa Liberă: Cum înţ