TIMIŞOARA. Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean a demarat un program de screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boală arterială periferică. Clinica de Chirurgie Vasculară Timişoara și Asociația CompasX, asociație înființată pentru susținerea luptei de reducere a numărului de amputații, demarează, începând de miercuri, 22 mai, un program de screening pentru persoanele cu risc de a dezvolta boală arterială periferică. La programul de screening vor participa, pe bază de voluntariat, aproximativ 20 de medici specialiști și rezidenți în chirurgie vasculară, medici specialiști și rezidenți în cardiologie și specialiști în ecografie. Programul de screening va cuprinde o consultație de chirurgie vasculară, un test Doppler pentru boala arterială periferică, măsurarea tensiunii arteriale și a ritmului inimii, teste sanguine pentru colesterol, lipide, glicemie, uree și creatinină și ecografie Doppler carotidiană și aortică.
Medicii recomandă screeningul vascular pentru a depista din timp afecţinile vasculare. Ați putea avea risc de a dezvolta boală vasculară periferică, afecțiune gravă, cauzată de lipsa de vascularizație la nivelul membrelor inferioare.
În ciuda noilor descoperiri în medicină, pe parcursul ultimului deceniu, numărul total de amputații majore de membru inferior a fost în continuă creștere. Fiind una dintre complicațiile de temut ale bolii arteriale periferice, cu un impact deosebit asupra vieții pacienților, amputația majoră de membru are o mortalitate de 50% la doi ani de la eveniment.
Specialiştii precizează că depistarea factorilor care pot determina apariția bolii și, dacă este nevoie, tratamentul timpuriu al acestei afecțiuni ajută pacienții să trăiască mai mult, să aibă o stare de sănătate mai bună și o calitate mai bună a vieții.
Programul se va desfășura în Ambulatorul Spitalului Clinic Județean Timișoar