La raionul de legume congelate dintr-un hipermarket din Craiova, oricine poate pune mâna pe paleta de manevrat marfa şi, după ce pune în pungă cantitatea dorită, lasă instrumentul peste grămada de legume, putând transmite diverse bacterii şi altor cumpărători.
Un cititor GdS ne-a scris la redacţie despre o situaţie întâlnită la Auchan Craiova, la raionul de legume congelate. Tânărul acuză faptul că nu era asigurată igiena în incinta respectivă. „Am mers la Auchan să cumpăr ciuperci congelate, dar m-am răzgândit când am descoperit un coşmar igienic. Mai multe persoane din faţa mea au folosit lopeţicile fără mănuşi, iar apoi le-au aruncat înapoi în recipientul cu legume. Spre deosebire de legumele întregi, care pot fi decojite, curăţate şi spălate, legumele congelate sunt folosite direct la gătit fără a mai trece prin acest proces. Cred că responsabilitatea pentru a preveni contaminarea legumelor cade în seama magazinului Auchan, nu în cea a cumpărătorilor. De exemplu, ar putea lega lopeţile cu un cordon retractabil pentru a nu rămâne în cutia cu legume“, a spus cititorul nostru. El ne-a transmis la redacţie şi un filmuleţ realizat în Auchan Craiova, care evidenţiază modul în care sunt ţinute legumele congelate, dar, mai ales, arată faptul că oricine poate pune mâna fără mănuşă pe paleta destinată legumelor, apoi acel instrument este pus la loc, în grămada de legume congelate. Microbi, bacterii şi altele pot fi transmise în alimentele congelate, care nu mai pot fi spălate acasă, la fel ca acelea proaspete, care pot fi supuse unui proces de curăţare de consumatorul care le cumpără.
Folosiţi mănuşile în hipermarket!
O zi mai târziu după primirea sesizării la GdS am mers la raionul respectiv, ca un fel de „mystery shopper“. Am observat la faţa locului că pe vitrinele cu produse congelate, ca de altfel şi pe cele de alături cu