180 de elevi din toate judeţele ţării au participat la concursul „Ionel Teodoreanu“.
190 de elevi din toate judeţele ţării şi-au dovedit ieri calităţile literare şi de interpretare critică, participând la concursul naţional transcurricular „Ionel Teodoreanu“, organizat de Colegiul „C. Negruzzi“. Înainte de a intra în focul celor două probe, - scrisă şi orală -, concurenţii au fost îndemnaţi să ia în calcul transformarea pasiunii pentru literatură în vocaţie.
GALERIE FOTO
„M-am bucurat să aflu că la Iaşi, la Colegiul «Costache Negruzzi», are loc un asemenea concurs, din punctul meu de vedere mai mult decât binevenit în vremurile de astăzi, când studiul literaturii s-a formalizat excesiv“, a declarat în deschidere preşedintele de onoare al concursului, criticul literar Antonio Patraş, conf.univ.dr în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Al.I. Cuza“.
„Mă bucur foarte mult că, la acest concurs, literatura este conectată la celelalte arte, într-un sens foarte bun, cu deschidere culturală, umanistă. Cei care participaţi ştiţi că literatura vorbeşte despre om, trebuie să ne formeze ca oameni, ca cititori şi ca profesionişti. Eu sper din tot sufletul ca participanţii la acest concurs să vină la Facultatea de Filologie, lucru care se întâmplă foarte rar în ultimul timp. De la liceele din ţară, foarte puţini elevi din clasele de profil vin la Facultatea de Filologie, pe motiv că «umanioarele» nu mai au căutare şi că învăţământul real este cel la modă. Ceea ce se întâmplă este îngrijorător, din punctul meu de vedere, pentru că, fără o solidă cultură umanistă, învăţământul nu mai formează decât profesionişti dezumanizaţi. Or literatura trebuie să umanizeze, trebuie să ne înveţe care sunt adevăratele valori, nu doar estetice, ci şi culturale, în general“, a continuat profesorul Patraş.
În calitate de preşedinte de onoare al concursului, el şi