De la vânzări de bere în cămin şi aversiunea faţă de ideea de şef în tinereţe, întreprinzătorii clujeni au ajuns la afaceri de zeci de milioane de euro anual şi la reţele extinse la nivel naţional.
Antreprenori şi lideri de business români i-au instruit pe elevii de liceu de la Transylvania College, într-un eveniment parte a seriei de conferinţe "Vreau să fiu antreprenor". Pentru tinerii potenţiali antreprenori veniţi să afle reţeta succesului, oamenii de afaceri cu businessuri la Cluj au avut o veste mai puţin bună: cea standard nu există.
„Am studiat aici, am lucrat afară, m-am întors şi am dezvoltat o firmă care poate nu a ajuns încă să atingă succesul pe care l-aş fi vrut, dar care e în creştere în pofida crizei. La mine a funcţionat modelul „Fă ceea ce îţi place". Când am terminat liceul, în perioada 1989, eu şi cei din generaţia mea ne doream să ne facem o carieră, probabil influenţaţi şi de ceea ce ne spuneau cei din jur. Şi îmi plăcea să mă joc pe calculator. Nu ştiu câţi dintre voi mai ştie ce e Tetris sau că programele erau cândva încărcate pe casetă. Acesta a fost primul indiciu pentru direcţia pe care urma să o iau în profesie. Am decis să fac Facultatea de Automatică şi Calculatoare în Cluj. Am dat admitere, am căzut, aşa că în vara când colegii care reuşiseră mergeau la mare, în prima vacanţă de oameni „liberi", eu învăţam. Am reuşit la Timişoara şi după doi ani acolo, m-am întors la Cluj", le-a împărtăşit elevilor Voicu Oprean, fondator al furnizorului de soluţii informatice AROBS. Prima afacere a lui Oprean a fost vânzarea de bere. "În anul I aveam un coleg de cameră cu adevărat anterprenor. A avut ideea să vindem bere în cămin. A fost prima activitate antreprenorială. Aşa că sfatul meu pentru voi este să experimentaţi! Şi să faceţi ceea ce vă place", a completat Oprean.
Lucia Morariu, proprietar Eximtur, a explicat cum a ajuns să