Competiţia din acest an are probleme din cauza principalului ei sponsor compania TeliaSonera. Pregătirile pentru finala din această seara a celei de-a 58-a ediție a competiţiei muzicale Eurovision sînt pe ultima sută de metri, iar cei 26 de artiști din finală aşteaptă cu emoţie să intre în scenă în sala de spectacole de la Malmö, Suedia.
În ţările finaliștilor telespectatorii sunt și ei în pozitia de „start” pentru a-şi susţine favoriţii. Unii dintre finalisti sunt susţinuţi şi încurajaţi si de politicieni sau chiar de nume importante din muzica actuale.
Bunăoară, cunoscuta soprană Angela Gheorghiu a anunţat pe pagina ei de Facebook că îl susţine pe reprezentatul României în competiţie, Cezar Ouatu, cu care va cînta de alfel împreună curînd în România în curind.
Se estimează că spectacolul de sâmbătă seară de la Malmö va fi urmărit de 125 de milioane de oameni. Un prilej excelent nu numai pentru muzică dar și pentru a face ca anume mesaje să ajungă la public.
Mesaje de toleranţă, de sprijin pentru respectarea drepturilor omului. Și un excelent mijloc pentru sponsori de de a-şi face reclama în țări în care îşi vind produsdele sau serviciile.
Corespondenta Europei Libere Daisy Sindelar priveşte mai atent asupra acestui aspect.
Cîntăreaţa suedeză Loreen, care a cîştigat anul trecut finala Eurovision de la Baku, Azerbaijan, a devenit una din vocile cele mai critice la adresa încălcării drepturilor omului din această ţară.
Ea spus răspicat că în ţara care a găzduit competiţia abuzurile impotriva drepturilor omului sînt fapte cotidiene, şi l-a susţinut public pe militantul pentru drepturile omului din Belarus, Ales Bialiatski:
„Mi se rupe inima că o familie aşa de minunată este nevoită să stea despărţită : fiul intr-o ţară, mama în alta, iar tatăl în î