Uniunea Europeana intentioneaza sa interzica restaurantelor, tavernelor si carciumilor sa mai serveasca la masa uleiul de masline in oliviere si boluri. Cei vizati de aceasta masura sunt indignati de nivelul de control la care a ajuns Uniunea si spun ca interdictia va face rau producatorilor artizanali de ulei de masline.
Micile vase pline cu lichidul auriu parfumat nu va mai trona pe mesele din restaurantele europene incepand cu 1 ianuarie 2014, dupa ce Bruxellesul a adoptat, saptamana aceasta, controversata masura, scrie Telegraph.
De anul viitor, uleiul de masline "prezent pe masa restaurantelor" trebuie sa fie ambalat in conditii de igiena maxima in fabrica, cu un dispozitiv de turnare ce impiedica alterarea continutului si eticheta conforma standardelor UE.
Folosirea de sticle reutilizabile sau vase de ceramica si posibilitatea ca un patron de restaurnat sa aleaga sa cumpere ulei de masline de la un producator mic sau o afacere de familie sunt scoase in afara legii.
Sam Clark, specialist culinar, bucatar si proprietar al restaurnatului londonez Moro, a explicat ca interdictia il va impiedica sa isi serveasca clientii cu ulei de masline spaniol atent ales, in boluri, cu condimente, unde sa inmoaie painea.
"Ne va afecta. Este vorba de alegere si libertatea de alegere. Noi ne cumparam uleiul, pe care l-am ales de la o ferma din Spania, pentru a-l vinde clientilor. Un supliment de ambalaje nu este o miscare prietenoasa cu mediul si va limita alegerea la mai multe produse de masa", a spus acesta.
Uniunea Europeana intentioneaza sa interzica restaurantelor, tavernelor si carciumilor sa mai serveasca la masa uleiul de masline in oliviere si boluri. Cei vizati de aceasta masura sunt indignati de nivelul de control la care a ajuns Uniunea si spun ca interdictia va face rau producatorilor artiza