Institutul Naţional Cantacuzino va primi 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătății. Măsura este justificată de autorități prin numărul tot mai mare de alerte epidemiologice emise de Organizația Mondială a Sănătății.
Vaccinurile realizate la Institutul Cantacuzino erau odată printre cele mai apreciate din lume. În prezent, România a ajuns să importa toate produsele necesare campaniilor naționale de imunizare
Sursa: Libertatea
Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre de guvern privind aprobarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii. Prin implementarea Planului naţional, se dorește o independenţă în producţia de vaccinuri şi intervenţia rapidă în situaţii de criză.
În acest sens, bugetul Institutului "Cantacuzino" a fost suplimentat cu suma de 10 milioane de lei, bani care vin din Fondul de rezervă al Guvernului, prevăzut în bugetul pe 2013. În proiect, nu este prevăzut însă un termen concret pentru redeschiderea liniei de producție a vaccinurilor din Institut, închisă în anul 2010.
Planul de intervenţie cuprinde strategii, măsuri de reacție al autorităţilor sanitare: reacţie rapidă la apariţia ameninţării de pandemii, conform fazelor de alertă stabilite de OMS; măsuri de prevenţie; educarea şi informarea publicului şi specialiştilor în condiţii de maximă transparenţă. În ultimii ani au fost identificaţi noi viruşi a căror mutaţii generează riscul unor pandemii în rândul populaţiei, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Institutul Cantacuzino va avea mai multe atribuţii, printre care: cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor infecţiilor şi al mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora; producerea de vaccinuri și reactivi