IAȘI. De-a lungul ultimilor ani, mai multe persoane s-au plâns de faptul că au fost victime ale unor erori judiciare. Unele dintre acestea s-au adresat acelorași instanțe care le-au nenoricit viețile, pentru a primi despăgubiri. În schimb, magistrații le-au acordat ceva mărunțiș, pentru ani petrecuți aiurea în spatele gratiilor. Chiar dacă există acte normative care prevăd sancțiuni în astfel de cazuri, magistrații sancționați pot fi numărați pe degetele de la o mână în întreaga țară.
Se spune că „închisoarea este plină de oameni nevinovați“… Bineînțeles, zicala este una cu tentă ironică, însă, în unele dintre situații, este plină de adevăr. Pentru unii oameni, această zicală reprezintă tristul adevăr. Mai mult, unii dintre cei care se consideră condamnați pe nedrept au și reușit să demonstreze acest lucru. În urma acestui fapt, au ales să dea în judecată statul român, solicitând despăgubiri de ordinal milioanelor de euro.
În ultimul deceniu, o tânără virgină a stat două săptămâni în pușcărie, fiind acuzată de practicarea prostituției. Un bărbat din localitatea Războieni a fost condamnat în lipsă la trei ani de temniță, pentru înșelăciune. A fost ridicat de Interpol din Spania, legat și băgat în pușcărie. Dupa câteva luni, judecătorii l-au achitat, însă, între timp, acesta și-a pierdut afacerea deschisă în Spania.
Un tânăr a fost acuzat de comiterea unei crime deosebit de grave și a unei tâlhării. A fost arestat, condamnat de două instanțe, dar și achitat de două ori. În cele din urmă, procurorii au renunțat să-l mai acuze de ceva. În cazul acestor oameni, Justiția ieșeană și-a demonstrat lacunele.
„A greși este uman…“
Judecătorii ieșeni sunt de părere că nu doar magistrații pot fi învinuiți pentru comiterea unor erori judiciare. În opinia lor, erorile judiciare pot apărea din diverse motive, precum lipsa de probe, administra