Iubim soarele şi abia aşteptăm să vină vara ca să fugim la plajă, convinşi fiind că bronzul e sănătate curată. Şi este, dacă avem măsură. Însă dacă exagerăm, efectul este cel opus. Dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatologie şi venerologie, ne explică ce probleme apar ca urmare a expunerii îndelungate la ultraviolete şi cum le putem preveni. Iubim soarele şi abia aşteptăm să vină vara ca să fugim la plajă, convinşi fiind că bronzul e sănătate curată. Şi este, dacă avem măsură. Însă dacă exagerăm, efectul este cel opus. Dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatologie şi venerologie, ne explică ce probleme apar ca urmare a expunerii îndelungate la ultraviolete şi cum le putem preveni.
Fără îndoială, soarele este o sursă de sănătate. Dar nu trebuie să exagerezi ca să te asiguri că nu se lipeşte boala de tine.
15-20 de minute pe zi sunt suficiente pentru a sintetiza vitamina D, necesară sistemului osos.
Nu trebuie să abuzezi de soare nici ca să te tratezi de acnee, eczeme ori psoriazis. Expunerea excesivă la soare are efecte perverse, adică efecte care nu se văd imediat, ci apar în timp.
În primul rând, se produce un proces de fotooxidare a unor molecule foarte agresive, numite radicali liberi, care stau la baza fenomenului general de îmbătrânire a organismului. Mai simplu spus, pielea se ridează.
În plus, se îngroaşă şi se umple de pete brune, negre sau roşiatice (petele pigmentare). Pericolele cele mai mari ale abuzului de ultraviolete sunt însă altele: cancerul de sân şi cel de piele, adică melanomul, una dintre cele mai agresive forme de cancer.
“Mare atenţie la petele negre, care uneori pot evolua, şi la aluniţe, mai ales dacă îşi schimbă forma, culoarea sau dimensiunea. Orice modificare a unei aluniţe trebuie să te trimită la doctorul dermatolog. Unele pot fi într- o creştere normală, altele pot anunţa un cancer ”, avertizează