* S&P 500 a urcat cu 146% faţă de nivelul minim al ultimilor 12 ani, atins în 2009
Acţiunile societăţilor listate pe piaţa americană au cres-cut, vineri, indicii bursieri ajungând la noi recorduri, după publicarea unor informaţii care sugerează o evoluţie favorabilă a economiei americane - cea mai mare din lume.
Indicele Conference Board Leading Economic (LEI) pentru SUA, calculat de asociaţia independentă de cercetare The Conference Board, a urcat cu 0,6% în luna aprilie, la 95 de puncte, după un declin de 0,2% în martie, respectiv un avans de 0,4% în februarie. Indicele măsoară pers-pectivele economiei SUA pentru următoarele trei-şase luni.
Ataman Ozyildirim, economist la The Conference Board, declară: "După un declin uşor în martie, indicele LEI s-a redresat în aprilie, datorită pieţei imobiliare şi a diferenţialului ratei dobânzii. Condiţiile de pe piaţa muncii au contribuit, de asemenea, la această evoluţie (...) În general, indicele LEI arată o continuare a expansiunii economice, cu un anumit potenţial de creştere".
Tot vineri a fost publicat indicele preliminar Thomson Reuters/University of Michigan, care măsoară încrederea consumatorilor din SUA. Acest indice a urcat la 83,7 puncte, în mai (cel mai ridicat nivel din iulie 2007), de la 76,4 în aprilie.
În condiţiile date, indicii Standard & Poor's 500 şi Dow Jones Industrial Average ai Bursei din New York au atins noi recorduri. S&P 500 a crescut cu 1%, vineri, la 1.667,47 puncte, încheind săptămâ-na cu un nou nivel record. În cele cinci zile încheiate în 17 mai, indicele a urcat cu 2,1%. În plus, în intervalul 13-17 mai, S&P 500 a înregistrat a patra săptămână de avans. În prezent, valoarea indicelui este cu 146% mai mare faţă de nivelul minim al ultimilor 12 ani, consemnat în 2009.
Indicele Dow Jones a urcat cu 0,8%, vineri, la 15.354,40 puncte, de asemenea nivel record. P