Prestigioasă personalitate a vieții muzicale timișorene, muzicolog, critic muzical, pedagog și dirijor, prof. univ. dr. Damian Vulpe a împlinit recent 75 de ani.
Născut la Reșița, la 19 mai 1938, într-un mediu familial propice dezvoltării talentului său pedagogic și muzical, Damian Vulpe beneficiază de îndrumările primite mai întâi în familie, apoi frecventând cursurile Conservatorului Muncitoresc din Reșița și ale Școlii Medii de Muzică unde i-a avut ca profesori pe Ion Românu (maestru de cor), Miron Șoarec și Margareta Cocora (la pian), în 1955 absolvind cu Diplomă de merit.
Urmează Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, la secția Muzicologie, cele mai sonore nume ale muzicii românești fiindu-i profesori, dintre care se disting ce-i care i-au insuflat dragostea pentru cor și, mai ales, dirijat: Ion Vicol și Dumitru D. Botez.
După absolvirea studiilor superioare, în 1960, cariera didactică a maestrului Damian Vulpe se îmbină cu o bogată activitate dirijorală și muzicologică, între acestea perfecționându-se la diferite cursuri de dirijat în străinătate (Berlin, Weimar) și în țară, cu marele dirijor Constantin Bugeanu. Începutul activității didactice a lui Damian Vulpe pornește la Școala Pedagogică din Arad, ajungând în scurt timp cadru didactic la Institutul pedagogic de 3 ani din Timișoara, iar când facultatea și-a închis porțile, ocupă prin concurs postul de maestru de cor al Operei Române din Timișoara, unde, nu de puține ori, dirijează spectacole de operă și operetă, uneori chiar în premieră. Maestrul Damian Vulpe a avut o contribuție hotărâtoare în 1990, alături de alți colegi de breaslă, la reînființarea învățământului muzical superior timișorean, fiind în primul deceniu de activitate la conducerea instituției, mai întâi șef de catedră și apoi decan. Munca la catedră s-a împărțit în două segmente: cea de predare a dirijatului cor