Actualul europarlamentar Corneliu Vadim Tudor s-a plâns tovarășei că „nu poate cânta patria și partidul”. El voia să elogieze „vocația de pace a președintelui nostru iubit” Sursa: Gabriel Miron
1 /.
Europarlamentarul PRM, Corneliu-Vadim Tudor (64 de ani), nu se dădea de la nimic în dorinţa de a publica cărţi. Într-o scrisoare trimisă, în aprilie 1987, către Elena Ceauşescu, actualul europarlamentar se plânge că opera sa nu este bine văzută de „funcţionarii culturali”, iar scenariile de filme scrise de el sunt uitate prin sertarele producătorilor.
„Sufăr eşec după eşec”
„Mult iubită şi stimată tovarăşă Elena Ceauşescu, îngăduiţi-mi să vă solicit sprijinul preţios în rezolvarea unor probleme esenţiale a (sic! - n.r.) destinului meu literar: de timp îndelungat, sufăr eşec după eşec în tentativa mea de a figura în vreun plan editorial pe anul 1987 cu volumele de publicistică militantă: «Recviem pentru Hiroşima» şi «Din Bucureştii de odinioară»,” şi-a început epistola Vadim. Pe un ton măgulitor, el explica cum prima carte este menită „să elogieze vocaţia de pace a umanităţii, a României, a preşedintelui nostru iubit”.
A doua lucrare „este o stampă pitorească a capitalei noastre străvechi, care astăzi cunoaşte o înflorire fără precedent”. Vadim explica Elenei Ceauşescu că numele său nu este în planurile editorilor, dar că „există unele cărţi de esenţă politică ce trebuie să aibe prioritate.”
Reproşurile acestuia au ţintit şi Casa de producţie 5, care i-ar fi ţinut în sertare, de aproape opt luni, proiectul unui scenariu. Filmul era „consacrat istoricei bătălii de la Mărăşeşti şi epocalei uniri de la Alba Iulia”.
„Eu nu reclam pe nimeni, vreau să-mi văd liniştit de muncă, dar vă rog să mă credeţi, stimată tovarăşă Elena Ceauşescu, că este mare păcat să fiu batjocorit la nesfârşit de unii funcţionari culturali,” s-a dat victimă Vadim. El