Narcisele din poiana de la Racâş mai pot fi admirate doar câteva zile. Perioada lor de înflorire se încheie în cel mult o săptămână.
,,Cocoroţelele", cum le spun localnicii acestor parfumate flori de primăvară, cresc în locul cunoscut de sălăjeni, dar şi de turiştii veniţi din afara judeţului sub numele de Poiana Narciselor de la Racâş. Vorbim de o zonă de aproximativ un hectar şi jumătate, acoperită, an de an, timp de o lună, de la sfârşitul lunii aprilie până spre sfârşitul lunii mai, de narcise care cresc aici spontan, fără a fi nevoie să le sădească nimeni.
În poiană se poate ajunge destul de greu, pentru că, după ce ieşi de pe DN1G care leagă localitatea Hida de Gâlgău Almaşului, drumul este de pământ şi destul de anevoios. Odată ajunşi acolo, priveliştea este, la prima vedere, încântătoare, pentru că narcisele par şi mai frumoase răsărind semeţe printre smocurile de iarbă ratate de vacile care pasc prin zonă. Chiar dacă nu le vezi, semnele trecerii rumegătoarelor prin zonă sunt la tot pasul şi se cam lipesc de încălţări.
Tot cam la tot pasul sunt şi vetrele de foc, lăsate de turiştii amatori de grătare la iarbă verde şi care, evident, nu se pot abţine să nu îşi umple braţele cu flori atunci când pleacă acasă.
Toate aceste practici nu sunt, cu siguranţă, în favoarea narciselor. Eliminarea lor este aşteptată prin implementarea unui proiect cu finanţare europeană, câştigat în 2010 de Agenţia pentru Protecţia Mediului Sălaj, prin care se lucrează la realizarea unui sistem de management adecvat al acestei zone cu potenţial deosebit, principalul beneficiar fiind Primăria Hida, care trebuie să se ocupe, conform legii, de administrarea ariei protejate. Acest sistem de management ar trebui să ofere soluţii referitoare la modul în care trebuie protejată zona pentru a păstra aria naturală nealterată. Vorbim aici inclusiv de interzicerea păşuna