Duminică, începând cu ora 12.00, pădurea de stejari din Şesul Orheiului, acolo unde mai poate fi găsită laleaua pestriţă, primăria Cetate va găzdui spectacolul dedicat acestui monument al naturii. Vor urca pe scenă ansamblul profesionist „Dor Românesc”, precum şi soliştii: Veronica Bălan, Nicu Cioancă, Cristina Retegan, Anuţa Motofelia, Mireala Petruş, Felix Gălan, Ioachim Spân, Domnica Dologa sau Ioan Dordoi. -AA+A
Spectacol dedicat lalelei pestriţe Laleaua pestriţă este o raritate floristică din România şi care înfloreşte în „Pădurea din şes” de lângă Orheiul Bistriţei. Deosebit de atractivă, această planta vegetează în condiţiile unui sol îmbibat cu apă, ce menţine o temperatură mai scăzută favorabilă lalelei pestriţe. Denumirea ştiinţifică a lalelei pestrite este ,,Fritillaria meleagris”, care în limba latină înseamnă ,,floare de şah”, aluzie la culoarea şi aspectul florii.
Monument al naturii, laleaua pestriţă este protejata prin lege în cadrul rezervaţiei botanice ce poartă numele pădurii în care vegetează această specie aflată pe cale de disparitie - este vorba de ,,Pădurea din Şes” , o pădure rară de stejari. De precizat că această plantă, înrudită cu laleaua, este otrăvitoare, bulbii ei conţinând un alcaloid puternic.
Legenda spune că o fată pe nume Daria, nepoata unui vistiernic de la curtea Împăratului Persiei ce se îngrijea de grădina palatului, visat că o tânără a venit în grădina palatului şi i-a cerut flori pentru mama ei bolnavă.
Daria i-a dat florile, dar, în schimb, i-a cerut să îi aducă o lalea pestriţă pe care o dorea de mult timp. Laleau pestriţă a devenit vedeta grădinii palatului şi fiind atât de rară şi preţioasă numai oaspeţii străini au primit-o în dar de la Împărat.
În acelaşi timp, unchiul Dariei a inventat jocul de şah pentru a-i alunga plictiseala Împăratului Persiei. Când a dus jocul la palat, Daria l-