Zeci de vrânceni suferă de lupus. Potrivit informaţiilor oferite de specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în prezent, în judeţul nostru, sunt înregistraţi 70 de vrânceni care suferă de această boală. Cunoscută şi sub denumirea de „boala cu o mie de feţe”, din cauza multitudinii şi diversităţii simptomelor, lupus este o afecţiune cronică, ce atacă practic toate organele. Debutează la vârste tinere şi impune o viaţă întreagă de tratamente, analize şi supraveghere medicală.
În condiţiile în care zilele trecute a fost marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Lupusului, specialiştii DSP au câteva recomandări, al căror scop este de a creşte gradul de informare a vrâncenilor în ceea ce priveşte simptomele şi impactul bolii asupra vieţii pacienţilor. „Lupusul este o boală autoimună, necontagioasă, imposibil de prevenit şi greu de diagnosticat, fiind supranumită «boala cu o mie de feţe» din cauza multitudinii şi diversităţii simptomelor. Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta, astfel încât profilul fiecărui pacient este diferit. Din cauze necunoscute, sistemul imun al celor care suferă de această boală îşi atacă propriile structuri. Se produc fenomene inflamatorii cronice care afectează pielea, articulaţiile, rinichiul, inima, plămânul, sistemul nervos, celulele din sânge. Maladia evoluează cronic, cu perioade de acutizări şi remisiuni. Există o formă sistemică de lupus, care afectează mai multe organe, şi o formă exclusiv cutanată. Boala apare cu o frecvenţă de opt-nouă ori mai mare în rândul femeilor şi debutează la vârste tinere, între 15 şi 40 ani”, informează specialiştii DSP.
Primele simptome ale acestei boli nu sunt concludente, dar persistente. Este vorba de febră, oboseală, dureri musculare şi articulare. Sunt afectate în special articulaţiile mici ale mâinii, pumnului, cotului, genunchilor, gleznei, car