Am ajuns la teatru, din pricini ce ţin de obligaţiile noastre şcolare, cu puţin înainte de ora 18. M-a surprins, în mod plăcut, covorul roşu întins peste treptele de marmură şi peste care urma să păşească sau, poate, chiar a păşit „Ursul de aur”, în varianta ediţiei 63.
Undeva, prin spatele „Minerului”
Printr-o fericită întâmplare, în ceea ce ne priveşte pe noi cei din Vale, Călin Peter Netzer s-a născut la Petroşani, în ziua de 1 Mai a anului 1975. (Am scris data cu majusculă pentru că, pe atunci, era Ziua internaţională a celor şi muncesc. Pentru că d. Netzer s-a născut chiar în acea zi ne face să credem că era şi Ziua internaţională a celor ce gândesc...).
La vârsta de opt ani el emigrează, cu întreaga familie, în Republica Federală Germania. Din păcate (sau, poate, din fericire), viitorul regizor a locuit foarte puţin în oraşul nostru. Un an sau cel mult doi. Mama sa, o doamnă extrem de tânără, distinsă şi frumoasă, ne-a confirmat faptul că fiul ei, Călin, nu are cum să-şi amintească ceva concret de Petroşani. Familia Netzer a stat, la început, într-unul din blocurile aflate în apropierea pieţei agroalimentare iar, apoi, s-a mutat într-o casă de pe Maleia. Doamna Netzer zice că aceasta ar fi fost situată chiar în spatele fostului restaurant „Minerul” din centrul Petroşaniului. În drum spre cabana Rusu, unde au fost găzduiţi toţi cei din delegaţia „Ursului de aur”, doamna Netzer a încercat să localizeze, din goana maşinii, casa unde au locuit, odinioară, în oraşul nostru.
Dar „Minerul” a devenit, demult, o amintire. Şi casele care erau în spatele falnicului local au dispărut cu desăvârşire, lăsând loc blocurilor gata să primească forţe proaspete, venite de peste tot, pentru a da ţării cât mai mult cărbune. Prin anii ’80 ai secolului trecut, familia Netzer s-a mutat la Cluj. De acolo au emigrat în Germania, stabilindu-se la Stutgart