Niculina Mocioi, deputat pe Colegiul 5, este îngrijorată de soarta celor peste două mii de mineri din Bazinul Motru. Aceasta spune că oprirea Termocentralei Işalniţa de câteva luni şi aplicarea proiectului de închidere a Regiei Autonome de Activităţi Nucleare (RAAN) Turnu Severin anunţă vremuri grele pentru motreni. Cărbunele din zona Motru ajunge la Işalniţa şi Severin. Aceasta reaminteşte că atunci când a fost vorba de trimiterea oamenilor în concediu forţat, cei din zona Motru au fost în fruntea listei.
Deputatul Niculina Mocioi îi cere directorului general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, să prezinte urgent o strategie pentru oamenii din zona Motru. Aceasta crede că oprirea Termocentralei Işalniţa şi planurile de închidere a RAAN termină activitatea din Motru. „Îi solicit domnului Ciurel prezentarea soluţiilor pentru oamenii din Motru dat fiind că de câteva luni Işalniţa nu a mai fost pornită, iar la Craiova funcţionează doar grupul de cogenerare. Dacă va merge doar pe Rovinari va demonstra că este ineficientă Craiova, dar închiderea sau oprirea frecventă a centralelor Işalniţa şi Craiova înseamnă dispariţia municipiului Motru. Să nu uităm, Guvernul a propus şi închiderea RAAN, în câteva luni, ceea ce va afecta tot zona Motru. În Motru sunt peste 2000 de mineri care sunt în pericol de a rămâne fără loc de muncă“, spune Mocioi.
PLAN
Conducerea CE Oltenia urmăreşte să intre pe piaţă cu anumite grupuri energetice, care produc mai ieftin. Aici este cazul SE Rovinari şi grupului de cogenerare de la Craiova. Săptămâna trecută CEO a livrat în sistem o medie de 1200 de MWh, iar în week-end a scăzut la 900, din pricina scăderii consumului.
PROBLEME
Într-o conferinţă de presă, liderul sindical Marin Condescu arăta că în această zonă sunt mari probleme. „Nu uitaţi că Işalniţa nu funcţionează de 6 lun