Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect de lege care ii va obliga pe toti medicii sa-si faca polita de asigurare pentru malpraxis, iar in cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiti sa poarte o negociere cu pacientul si asiguratorul, inainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanta, a precizat pentru AGERPRES Petru Melinte, reprezentant al MS.
"Devine obligatorie asigurarea atat a medicilor, cat si a intregului personal medical care este implicat in furnizarea serviciilor de sanatate. La ora aceasta, politele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variaza de la cativa euro la cateva sute de euro. Evident ca in momentul in care va fi introdusa obligativitatea despagubirilor civile, asiguratorii vor creste valoarea politelor. Noi speram ca prin concurenta lucrurile sa nu duca chiar la ceva nesustenabil (...) politele sa poata fi sustinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri si alte foloase suplimentare. Avem discutii destul de serioase in ce masura institutiile care angajeaza medicii ar putea plati o buna parte din polita de asigurare. N-am reusit sa identificam inca o anume suma", a spus Petru Melinte.
In momentul de fata doar medicii care lucreaza la institutii care incheie contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate au polite de asigurare pentru malpraxis.
"Din pacate, politele lor de malpraxis sunt in general la minimum si se refera doar la daunele materiale care sunt mult reduse in comparatie cu cele morale. De exemplu, pentru asistenti poate sa fie si cativa euro pe an", a spus Melinte.
Si secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a atras atentia, intr-o interventie video in cadrul unei conferinte privind medierea in cazurile de malpraxis medical, asupra problemei medicilor neasigurati.
Integral pe agerpres.ro
Foto: cugetliber.ro Tag-uri: medici, malpra