Rusia marchează în acest an 400 de ani de când dinastia Romanov a venit la putere, dar şi 95 de ani de la uciderea ultimului ţar al dinastiei, Nikolai al II-lea, executat de bolşevici împreună cu familia sa.
La Ekaterinburg, Patriarhul Kiril a ţinut o slujbă de comemorare la monumentala Biserică a Tuturor Sfinţilor Ruşi, cea zidită pe sânge, ridicată în anul 2003 pe locul casei în subsolul căreia a fost împuşcată familia imperială, pe 17 iulie 1918. Vorbind în cadrul ceremoniilor de astăzi, Patriarhul a subliniat că, în timpul Dinastiei Romanov, Rusia a devenit o mare putere ce se întindea de la Marea Baltică la Oceanul Pacific, iar coincidenţa celor două date reprezintă un prilej de a reflecta la istoria Rusiei, tragedia poporului rus, ca şi la actul de eroism spiritual al ultimului împărat şi familiei sale, care şi-au primit moartea ca nişte adevăraţi creştini.
La ceremoniile de comemorare ia parte şi văduva nepotului împăratului ucis, Olga Nikolaevna Kulikovskaia-Romanova. „De fiecare dată vin aici cu durere în suflet, însă simt că trebuie să fiu aici unde s-a întâmplat marea tragedie a Rusiei, care cu fiecare an ce trece începe să fie ispăşită. Oamenii au început să se căiască pentru ceea ce s-a întâmplat, să conştientizeze că am pierdut acea Rusie. În prezent trebuie să ne unim eforturile pentru renaşterea Rusiei. Eu consider că manifestările festive din anul acesta reprezintă primul pas în acest proces“, a declarat Olga Nikolaevna Kulikovskaia-Romanova, citată de Vocea Rusiei.
Manifestătile dedicate dinastiei Romanov vor culmina cu slujba religioasă din noaptea de 17 iulie de lângă Biserica Mântuitorului şi purtarea crucii până la puţul de mină unde în care au fost aruncate rămăşiţele ultimului ţar, Nikolai al II-lea, ale soţiei şi copiilor săi şi ale servitorilor.
După Revoluţia din 1917 şi abdicarea ultimulu