Deşi ordonanţa care obligă primăriile să închirieze sau să concesioneze pajiştile către asociaţiile crescătorilor de animale a fost publicată, fermierii se plâng în continuare că nu găsesc înţelegere la nivel local.
Bătălia pe izlazurile comunale continuă şi acum, după ce, în ultima săptămână din aprilie, a fost publicată ordonanţa de urgenţă care stabileşte cum pot crescătorii de animale să primească în administrare aceste terenuri. Actul normativ menţionează că doar în acest an, în mod excepţional, asociaţiile crescătorilor pot depune cereri de concesiuni, chirie etc. în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei (ar mai fi foarte puţin timp), în mod obişnuit sfârşitul anului fiind termen limită pentru solicitările care vizează următorii ani (darea în administrare, sub o formă sau alta, se face pentru maximum 5 ani).
Crescătorii de animale se plâng de faptul că nu au găsit încă înţelegere nici acolo unde au fost depuse astfel de cereri. Mai mult, multe consilii locale au depus deja propriile solicitări la APIA pentru subvenţia pe păşune, ignorând actul normativ emis tocmai în ideea ca fermierii să câştige din acest an dreptul de a administra singuri păşunea comunală.
„Am bătut în ultima perioadă 18 primării. Toate, sub o formă sau alta, mi-au transmis acelaşi răspuns. De la anu’ da, dar acum depun ele, deşi răspunsul a fost nuanţat în fiecare caz. Am lăsat cererile şi asta este, aşteptăm răspuns. Merg prin târguri, merg prin oboare, peste tot oamenii sunt nemulţumiţi, pentru că aproape la nicio primărie nu se vede în modul cum administrează păşunile că primesc nişte bani tocmai cu acest scop”, a declarat Ion Şerban, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Mioriţa” Vâlcele, menţionând că printre primăriile care lasă pe anul viitor concesiunea sau închirierea se numără Izvoarele, Dăneasa, Stoeneşti, Drăgăneşti-O