Pe santier a ajuns sã se moarã mai des decât în minerit, considerat printre cele mai periculoase domenii de activitate. De vinã este, în principal, obisnuinta românului de a nesocoti regulile, chiar si pe cele care tin de securitatea lui, iar din ce în ce mai des consecintele sunt tragice.
Domeniul constructiilor, al santierelor, tine capul de afis în ceea ce priveste accidentele de muncã grave sau mortale. În constructii se moare din douã cauze: ori prin cãderea de la înãltime, ori prin surparea malurilor de pãmânt. Cea din urmã cauzã a ucis trei oameni în doar douã luni si asta numai în Valea Jiului. Muncitori angajati ai Hidrocostructia – firmã cu experientã, audiatã intern si international – si-au gãsit sfârsitul îngropati sub tone întregi de pãmânt în santurile sãpate pentru introducerea retelei de canalizare din Vulcan. S-a întâmplat la Vulcan, dar accidente se pot produce oriunde, iar de regulã în astfel de cazuri concluziile sunt de neimaginat: de vinã sunt, în general, chiar victimele. „Minializeazã riscurile. Foarte multi oameni care lucreazã pe santierele din constructii provin din minerit si omul e învãtat cã surparea vine numai de deasupra capului. Nu sunt obisnuiti cu riscurile si de multe ori sunt instruiti, dar minimalizeazã în continuare riscurile”, explicã Ileana Bodea, seful Serviciului de Securitate a Muncii Petrosani din cadrul ITM Hunedoara. Si mai grav este cã nu o datã indisciplina în muncã este coroboratã cu consumul de alcool, iar consecintele sunt tragice.
Vin de la sute de kilometri depãrtare
Si mai existã un aspect. Omenii trag tare, sã gate lucrarea, chiar si dacã nu au un termen strict, sã îsi încaseze banii ce ajung la familiile lor. Pe santierele din Valea Jiului lucreazã muncitori veniti de la sute de kilometri depãrtare, care si-au lãsat acasã familiile. Licitatia organizatã de ApaServ pentru modernizarea retele