Guvernul agreează ideea constituirii unui fond de investiţii în energie şi sunt şanse mari ca proiectul de Lege să primească aviz pozitiv de la Executiv, ne-au spus surse apropiate situaţiei. Iniţiativa legislativă a constituirii acestui fond aparţine deputaţilor Dumitru Chiriţă, Marin Gheorghe şi Florin Tătaru, toţi trei - membri ai Comisiei de Industrii şi Servicii şi s-a izbit, la început, de rezistenţa autorităţilor care nu doreau să se lipsească de o sursă de finanţare de la buget (banii din pachetele de acţiuni puse în vânzare la companiile energetice, banii din dividende).
Se pare că la Guvern încă se mai analizează componenţa acestui fond, existând observaţia că el ar trebui alimentat doar cu acţiunile companiilor energetice, nu cu toate deţinerile Ministerului Economiei din societăţile pe care le administrează. Astfel, dacă trece de Guvern, fondul are şansa să primescă deţinerile minoritare şi majoritare a statului din sectorul energetic, mai afirmă sursele noastre.
Proiectul de act normativ privind înfiinţarea "Fondului Român de Investiţii Strategice în Energie şi Resurse Energetice" a fost depus recent la Senat şi a primit, pe 16 aprilie, avizul Consiliului Legislativ al Biroului Permanent al Senatului.
Mulţi specialişti din piaţa de energie, dar şi companiile din domeniu, privesc cu ochi buni acest proiect de Lege, pentru că reprezintă, în opinia lor, cea mai bună cale de finanţare a marilor noastre proiecte energetice (este transparentă şi ieftină).
În prezent, statul încasează dividendele, iar banii merg în consum. Companiilor energetice le rămân, astfel, foarte puţini bani din surse proprii pentru finanţarea investiţiilor.
Aşa au ajuns companiile să împrumute masiv bani de la bănci, la dobânzi deloc avantajoase pentru derularea investiţiilor.
O evaluare recentă arată că, în următorii ani, sectorul nostru energe