Iesirea la pensie este asociata cu o alterare rapida a starii de sanatate, avand un impact negativ atat asupra sanatatii mintale, cat si asupra celei fizice.
Concluziile apartin unui studiu facut de Institute of Economic Affairs si Age Endeavour Fellowship, citat de The Independent.
Dupa ce ies din activitate, oamenii inregistreaza o usoara ameliorare a starii generale, dar pe termen mediu si lung se constata o deteriorare a starii fizice si psihice, apreciata de autori ca fiind "drastica".
Autorii studiului recomanda incurajarea oamenilor sa lucreze pana la varste mai inaintate si sustin ca ridicarea varstei de pensionare in sistemul public este benefica sanatatii.
Studiul, numit "Sa muncim pana mai tarziu, sa traim mai sanatos: Relatia dintre activitatea economica, sanatate si politicile guvernamentale", arata ca iesirea la pensie scade cu circa 40% probabilitatea ca o persoana sa-si autoevalueze starea de sanatate ca fiind "foarte buna" si creste cu 40% riscul de instalare a depresiei.
Studiul sustine ca mentierea oamenilor in activitate pana mai tarziu nu este doar o necesitate economica, ci si o cale de a-i ajuta sa se bucure mai mult de viata.
De notat sunt comentariile britanicilor la articolul publicat de The Independent. Aproape fara exceptie, toate opiniile contesta concluziile studiului si spun ca desi sunt pensionari, unii dintre ei de mai bine de 10 ani, se simt foarte bine si nu au niciun fel de probleme de sanatate.
"M-am retras la 50 de ani si este cel mai bun lucru pe care l-am facut!", "Da! Sa muncim pana murim! Este minunat sa fii pensionat, de zece ani traiesc cu adevarat", "Prostii, oamenii mor din cazua stresului de la munca, nu din cauza pensiei", sunt doar cateva din opiniile oamenilor.
Iesirea la pensie este asociata cu o alterare rapida a st