La fel cum se face si la crestinii ortodocsi, romano catolicii praznuiesc Duminica Rusaliilor la 50 de zile dupa Invierea Domnului. Deoarece in 2013, Pastele romano-catolic a fost sarbatorit in 31 martie, Rusaliile sunt stabilite pentru 19 mai. Denumirea sarbatorii vine din limba latina (rosalia) si celebreaza Coborarea Sfantului Duh asupra Bisericii, la 50 de zile dupa Paste. De Rusalii este comemorata coborarea Sfantului Duh asupra Sfintei Fecioare, a ucenicilor lui Isus din Nazaret si a celor care erau atunci la Ierusalim. Potrivit scrierilor Noului Testament, acest eveniment a avut loc in ziua Rusaliilor evreiesti (Șavuot), la 50 de zile de la invierea lui Isus. De aceea, sarbatoarea crestina mai poarta denumirea de Cinzecime.
Evanghelistul Luca, in “Faptele Apostolilor”, istoriseste momentul in care Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, a umplut de darurile sale pe apostoli, pentru inceput acestia capatand marea putere de a grai in limbi straine, necunoscute de ei pana atunci. Spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, cei doisprezece au inceput sa faca cunoscuta invatatura Mantuitorului catre neamuri, in diferite limbi, desi acesti ucenici erau stiuti de multi dintre cei prezenti ca fiind evrei simpli, in nici un caz preocupati de invatarea limbilor straine.
In Vechiul Testament, Rusaliile sunt, la inceput, o sarbatoare agricola de bucurie, in care se ofera parga din roadele pamantului, numita si «Sarbatoarea saptamanilor». Mai tarziu, ajunge o aniversare a Legamantului, care fusese incheiat la 50 de zile de la iesirea din Egipt. Și Rusaliile crestine au legatura cu Alianta, fiind o sarbatoare a incheierii launtrice a Noului Legamant al harului si iubirii, prin coborarea Sfantului Duh. Rusaliile reprezinta si consacrarea solemna a Bisericii intemeiate de Isus Cristos. Duhul Sfant nu este daruit numai Bisericii in ansamblu, ci s