Vezi
Putini baimareni nu au auzit de tanti Elisabeta - femeia care de mai bine de 40 de ani vinde boia in Piata Mare. Fara indoiala, ea le da clientilor cea mai buna marfa, pentru ca nu nu duce niciodata lipsa de cumparatori. Batranica poarta intotdeauna batic verde, astfel incat “cunoscatorii” o pot gasi dintr-o privire printre tarabe. Ea spune ca reteta dupa care prepara boiaua este unica si ca o respecta foarte strict an de an. Chiar daca locuieste in Arad si face naveta in fiecare final de saptamana, vanzatoarea de boia se considera maramureseanca get-beget.
De 44 de ani, „Buni` cu baticu` verde“ - cum ii spun clientii -, vinde boia. Batranica povesteste ca a venit pentru prima data in Baia Mare in 1969 iar de atunci a devenit navetista. Pe vremuri vindea, in cateva zile, sute de kilograme de boia. Acum nu ii mai merge la fel de bine afacerea, insa continua sa aiba clienti fideli, care o gasesc de 15 ani la aceeasi masa si care sunt convinsi ca boiaua de la tanti Elisabeta e cea mai buna din lume.
„Noi o lasam sa se coaca bine in holda. Pe urma o culegem, o punem pe ata in coada si-o punem zbantunata la soare. Cand soarele scoate din ea umiditatea, atunci o bagam la uscatoare. Acolo facem doua saptamani focu’, pe urma o scoatem, o zdrobim, o bagam la selector, o ducem la moara si, pe urma, venim cu ea la piata“, a acceptat batranica sa dezvaluie o parte din reteta care a facut-o cunoscuta in tot orasul.
Cu toate acestea, femeia spune ca, desi procesul pare a fi unul simplu, sunt aspecte cunoscute doar de ea, care trebuie urmarite indeaproape cand se face boiaua. Culoarea si gustul desavarsit al produsului finit sunt cele doua calitati care fac ca sute de baimareni sa vina la masa batranei in fiecare saptamana.
Spunand ca de fiecare data se bucura cand revede un vechi client, batranica a reusit, de-a lungul