Sute de credincioşi au umplut, sâmbătă după-amiază, străzile oraşului Olteniţa, într-un pelerinaj cu sfintele moaşte şi icoane, cu ocazia resfinţirii bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Cunoscută drept biserica de la centru, aceasta este actuala Catedrală protopopească. Enoriaşii au însoţit feţele bisericeşti pe tot parcursul procesiunii religioase, timp în care au fost săvârşite slujbe şi rugăciune pentru sănătate şi pace. Duminică, 19 mai, la Olteniţa, va avea loc slujba de târnosire a bisericii, oficiată de preasfinţitul Vincenţiu, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi.
La Olteniţa, Catedrala şi biserica Sf. Alexandru adăpostesc părticile din moaştele sfinţilor Ciprian, prăznuit pe 2 octombrie, Stelia)26 noiembrie), Sofronie(11 martie) şi Macarie(19 ianuarie).
Biserica din Olteniţa este unul dintre lăcaşele de cult proiectate de arhitect Henrieta Delavrancea-Gibory. Aceasta este cea care a revoluţionat arhitectura românească prin ideile şi lucrările sale de secol XX.
În prima linie a femeilor arhitect
Henrieta Delavrancea-Gibory s-a născut la 19 octombrie 1897 şi a fost una din primele arhitecte din Bucureşti. Henrieta a fost fiica lui Barbu Ştefănescu Delavrancea şi soră a scriitoarei şi pianistei Cella Delavrancea. Alături de Horia Creangă, George Matei Cantacuzino şi Octav Doicescu, face parte din generaţia de arhitecţi care a avut o contribuţie importantă la formarea şcolii de arhitectură modernă românească.