Ocupaţi cu declaraţiile belicoase în jurul cazului Sorin Roşca Stănescu, liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au ţinut agenda publică, mai multe zile, cu "cea mai gravă criză a USL" de la înfiinţare, avansând chiar, mai mult sau mai puţin voalat, riscul ruperii coaliţiei de guvernare. În tot acest timp, au fost puse în umbră câteva importante evenimente economice şi sociale, mici bombe cu ceas pe termen lung pentru Guvern, de natură să afecteze atât imaginea publică a cabinetului Ponta, cât şi să pună sub semnul întrebării semnarea unui nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
Gândul a făcut topul celor mai importante cinci evenimente trecute cvasineobservate pe agenda publică a acestei săptămâni, cu efecte politice şi economice importante, însă:
1. Eşecul privatizării CFR Marfă;
2. Noile artificii ale Guvernului pentru a reduce, pe hârtie, arieratele autorităţilor locale, Executivul fiind încă foarte departe de nivelul de la care FMI acceptă să redeschidă subiectul unui nou acord de tip preventiv cu România
3. Ameninţarea cu retragerea a ArcelorMittal dacă Guvernul nu negociază un preţ mai mic la energie;
4. Protestele de la Poşta Română, înăbuşite pentru moment, dar fără soluţionatrea cererilor greviştilor;
5. Numirea controversată a noii garnituri de procurori la şefia Parchetului General, a DNA şi a DIICOT;
"Criza" care a luat faţa evenimentelor de top
Toate au fost puse în umbră de suspansul creat de Victor Ponta şi Crin Antonescu în jurul ruperii sau menţinerii USL, în condiţiile în care o ipotetică separare a PSD şi PNL ar echivala cu o nouă criză politică având consecinţe dificil de estimat.
Personaj principal în scandalul la vârf - Sorin Roşca Stănescu. Marţi, pe 14 mai, senatorii USL în frunte cu Sorin Roşca Stănescu demisionau în bloc din comisia de anc