Muzeul de Artă din Roman a găzduit sâmbătă, 18 mai, lansarea volumului “Contribuții la viața lui Garabet Ibrăileanu”, semnat de regretatul profesor Nicolae Grigorie Stețcu.
La eveniment au fost prezenți primarul Romanului, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, Eugen Stețcu, fiul autorului, poetul Mircea Bostan, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, scriitorul Cristian Livescu, directorul editurii “Crigarux” – care a scos volumul lansat sâmbătă -, profesorul Constantin Tomșa, alături de numeroși romașcani interesați de viața culturală a urbei mușatine. Lansarea de carte a marcat un dublu eveniment în viața muzeului romașcan: Zilele orașului Roman și Ziua internațională a muzeelor.
“Mă bucur că, în aceste zile dedicate orașului nostru, pot asista la prezentarea acestui volum, care reprezintă mai mult decât o carte, este un adevărat muzeu de arheologie, o sursă inestimabilă de informații care pot constitui o adevărată frescă a Romanului de la începutul veacului”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu. “Restituirea în volumul «Contribuții la viața lui Garabet Ibrăileanu», datorată profesorului Nicolae G. Stețcu, împreună cu alte câteva materiale care îi întregesc personalitatea și vocația, constituie un act recuperator, necesar istoriei noastre literare, unde rezonează cu alte exegeze de acest fel, confirmându-le valoarea și rezistența în timp”, a spus editorul Cristian Livescu.
Lansarea de carte s-a transformat, cu ajutorul invitaților, într-o evocare plină de farmec a personalității profesorului Stețcu, un documentarist pasionat. Fie că l-au cunoscut personal, fie doar că l-au citit, cei prezenți au reconstituit personalitatea profesorului Stețcu din amintiri, transformând un moment “in memoriam” într-un moment “in gloriam”, după cum a apreciat profesorul Gheorghe A. M. Ciobanu.
Muzeul de Artă din Roman a găzduit sâmbătă, 18 mai, lansarea