George Friedman, specialist în geopolitică şi fondator al Stratfor, spune că România are nevoie să-şi consolideze relaţia cu SUA, iar pentru asta trebuie să identifice nevoi comune, precum crearea unei bariere în calea Rusiei.
„Trebuie mai ales să arătaţi ce aveţi de oferit” este fraza folosită de George Friedman, unul dintre cei mai cunoscuţi politologi americani şi fondator al agenţiei de analize militare Stratfor, pentru a sintetiza strategia pe care România ar trebui să o adopte în relaţiile externe.
Pentru că, aşa cum scria acum câţiva ani într-o analiză despre România, ţara se află în locul în care se ciocnesc imperiile. Prin urmare, trebuie să ne folosim toate atuurile astfel încât să devenim cu adevărat independenţi, subliniază Friedman, prezent la Bucureşti săptămâna trecută.
În prezenţa premierului Victor Ponta, a guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, şi a fostului preşedinte Ion Iliescu, Friedman a vorbit în termeni când încurajatori, când critici la adresa strategiei aplicate în România în ultimii ani.
Axa Berlin-Moscova şi pericolele pentru Europa
Acum, contextul internaţional este unul favorabil pentru dezvoltarea legăturilor internaţionale: degradarea încrederii în Uniunea Europeană şi conflictele care au erodat puterea NATO se pot dovedi un prilej pentru Bucureşti de a-şi consolida relaţiile cu Washingtonul, spune Friedman.
„România are nevoie de o relaţie cu Statele Unite ale Americii, dar asta nu înseamnă că SUA vor să aibă o relaţie cu România. Pentru o astfel de relaţie, trebuie mai întâi să identificaţi necesităţi comune şi mai ales să arătaţi ce aveţi de oferit”, spune el şi dă imediat şi răspunsul.
După 1989, România a căutat mereu câte un refugiu, câte o grupare sau organizaţie care să o