Odată cu venirea căldurii, vasele de sânge se dilată, iar organismul nostru reţine apa mai mult decât în alte anotimpuri. Picioarele, mâinile şi, deseori, chiar faţa se umflă. Specialiştii ne explică modurile în care putem combate acest fenomen.
Când acumulăm foarte multă apă în ţesuturi – edem -, suferim de un dezechilibru între lichidele pe care le pierdem - prin transpiraţie, urină -, lichidele băute şi apa conţinută de alimente. „Dacă reţineţi multă apă în corp, vă confruntaţi cu o dereglare a schimbului de lichide între ţesuturi şi plasma sangvină. Iar lichidele trec în cantitate prea mare în ţesuturi. Astfel, prin presiunea creată, circulaţia sangvină este îngreunată”, explică dr. Laurenţiu Luca, directorul Clinicii PULS.
Ce boli pot fi de vină
„Persoanele care suferă de insuficienţă renală reţin apa în organism pentru că au funcţia rinichilor alterată, iar eliminarea lichidelor din organism este îngreunată. Ciroza şi insuficienţa cardiacă sunt boli ce favorizează acest fenomen. De asemenea, persoanele care suferă de tromboflebită sau dereglări hormonale mai au această problemă. În cazul femeilor, organismul reţine lichidele în perioada premenstruală sau la menopauză, acumulările fiind în special în zona abdominală. În toate aceste situaţii se exercită o presiune asupra sistemului venos, iar circulaţia sangvină are se suferit”, susţine dr. Luca.
Regimul alimentar poate fi vinovat
Dietele care promit pierderi rapide şi masive în greutate se bazează, în general, pe deshidratarea organismului. „În acest caz, corpul nostru intră în panică şi reţine lichidele în ţesuturi. De asemenea, consumul de sare favorizează edemul, la fel ca şi alte alimente: zahăr, produse de patiserie, pâine albă sau băuturi alcolice. Dintre medicamente, în special cele pentru tratarea hipertensiunii sunt asociate cu apa