Mesele luate în restaurante care nu fac parte din lanţurile de tip fast-food pot conţine un număr de calorii de până la trei ori mai mare decât necesarul zilnic, afirmă autorii unui studiu publicat luni în Statele Unite.
Într-o perioadă în care industria fast-food se pregăteşte să aplice noile reglementări federale care o obligă să afişeze numărul de calorii conţinute de preparatele pe care le comercializează, aproximativ jumătate din totalul restaurantelor americane nu vor fi supuse acestei reguli.
Noua reglementare vizează doar lanţurile de restaurante care numără cel puţin 20 de unităţi de servire. Or, se estimează că 50% din restaurantele din Statele Unite nu se încadrează în această categorie, fapt care ar putea să reducă eficienţa acestei măsuri ce a fost luată pentru a lupta împotriva obezităţii, afirmă autorii acestui studiu publicat în revista Journal of Internal Medicine, o publicaţie afiliată Journal of the American Medical Association (JAMA).
Tocmai această jumătate de "mici" restaurante i-a interesat în mod deosebit pe cercetătorii de la Universitatea Tufts din statul american Massachusetts. Ei au analizat 157 de preparate provenind din 33 de restaurante individuale sau care aparţin unor lanţuri mici situate pe o rază de 20 de kilometri de Boston.
Cercetătorii au ales preparatele cele mai populare din cele mai frecventate nouă tipuri de restaurante din Statele Unite - cu specific mexican, american, chinez, italian, japonez, thailandez, indian, grec şi vietnamez.
"În medie, preparatele analizate au conţinut 1.327 de calorii, o cifră mai mare decât are nevoie să consume un adult la o singură masă", a precizat Susan Roberts, directoarea laboratorului de metabolism Human Nutrition Research Center on Aging din cadrul Universităţii Tufts, principalul autor al acestui studiu.
"Mesele din toate aceste tipuri de restaurant