Fondul Monetar International a cerut Kievului sa majoreze cu 40% tarifele la resurse energetice, pentru a acoperi datoria companiei Naftogaz. Cresterea preturilor pentru consumatorul de rand reprezinta o conditie drastica impusa Ucrainei pentru acordarea unui nou credit de 15 miliarde de dolari.
Elaborarea unui grafic de majorare a tarifelor constituie, alaturi de aprobarea programului de eficientizare energetica, o conditie preliminara pentru semnarea acordului cu FMI. Scumpirea gazelor naturale pentru populatie si extinderea productiei interne va reduce deficitul Naftogaz cu pana la 0,5% din PIB in 2014, afirma expertii FMI.
Pentru familiile cu venituri mici, proiectul de acord cu FMI prevede acordarea unei compensatii partiale, totalul subventiilor acordate in acest scop ridicandu-se la 282,5 milioane de dolari. Kiev spera sa obtina un imprumut de 15 miliarde de dolari.
In ianuarie anul curent, ministrul ucrainean de externe, Leonid Kojar, s-a declarat dispus sa majoreze tariful la gazele naturale pentru o serie de consumatori. In februarie insa, presedintele Viktor Yanukovici a reluat subiectul, promitand ca preturilor vor ramane neschimbate, in pofida insistentelor FMI.
O luna mai tarziu, premierul Nikolai Azarov, a anuntat ca Ucraina va discuta cu FMI termenii de acordare a unui nou imprumut numai dupa revizuira contractelor la gaze naturale cu Rusia. Abordand, indirect, acest aspect al relatiilor dintre Kiev si Moscova, presedintele Yanukovici a afirmat ca pretul gazelor naturale pentru Ucraina este de 520-530 de dolari/1000 de metri cubi. « Noi platim cel mai ridicat prêt din Europa », a subliniat seful statului. Da, noteaza publicatia rusa Vzgliad, Yanukovici a uitat sa scada din aceasta suma 100 de dolari, pe care Rusia ii achita in contul chiriei pentru baza Flotei sale din Marea Neagra.