Reprezentantii unor sindicate botosanene sunt de parere ca, in sectorul sanitar, managerii spitalelor nu ar trebui sa incheie contractele cu Casa de Asigurari de Sanatate daca valoarea contractului nu le asigura functionarea in conditii normale a unitatilor medicale pe care le conduc.
„Toti managerii se plang ca bugetul nu va fi suficient pentru functionarea unitatilor pe care le conduc, dar stau intr-o continua pasivitate pentru a nu supara pe unul sau pe altul din sefii de la nivel local sau central. Eu asa vad lucrurile: daca un manager nu se descurca cu bugetul alocat sa si dea demisia. La noi insa nu vedem asa ceva”, este de parere Marius Orosanu, liderul judetean al organizatiei sindicate Cartel Alfa.
In judetul Botosani, se anunta un an foarte greu in special pentru cea mai mare unitate medicala a judetului, Spitalul de Urgenta „Mavromati”, care a ramas cu acelasi tarif pe caz ponderat ca anul trecut, in conditiile in care multe servicii care asigura functionarea spitalului sunt mai scumpe iar cheltuielile salariale s-au majorat fata de anul trecut prin recuperarea de catre personal a celor 15 procente taiate din salarii in timpul guvernarii trecute.
Insa, pentru aceste recuperari la salarii actualii guvernanti nu au alocat niciun ban in plus, lasand conducerile unitatilor medicale sa se descurce cum stiu, mai exact sa intre in fondurile care ar trebui sa fie rezervate pentru cumpararea de medicamente, materiale sanitare, reactivi pentru laboratoare.
In opinia liderului judetean al organizatiei sindicale Cartel Alfa, bani s-ar putea gasi si pentru functionarea normala a sistemului sanitar. „Eu raman la ideea ca banul in Romania se cheltuie foarte aiurea pe sistemul de achizitii. Iar acum s-a dat posibilitatea pe achizitii directe sa se indestuleze tot ce inseamna prieteni, relatii, obligatii de partid. Acolo se duc banii, nu pe salari