Bărbaţii acuzaţi de violenţă domestică pot scăpa de urmărirea penală dacă îi cer scuze victimei în prezenţa a doi martori şi a unui poliţist. Scuzele publice vor rezolva şi insulta, şi calomnia, în cazul în care acestea vor fi reincriminate în Codul Penal.
Noul Cod de Procedură Penală introduce şi instituţia renunţării la urmărirea penală, prin care procurorul poate decide alte obligaţii pentru repararea prejudiciului în cauzele penale minore. Potrivit unui proiect legislativ, una dintre aceste obligaţii este de a cere scuze public persoanei vătămate, fie prin mass-media, fie în prezenţa a doi martori şi a unui poliţist. Mai exact, dacă un bărbat şi-a agresat soţia, procurorul poate decide renunţarea la urmărirea penală a acestuia şi îl poate obliga să-i ceară scuze victimei. „Violenţa domestică este considerată cauză penală minoră, pentru că în general autoritatea publică evită să se implice. Dar acest lucru nu este bun întotdeauna pentru că de la violenţă domestică se poate ajunge la fapte de o gravitate extremă, chiar la fapte contra vieţii. Poate să-i ceară scuze formal şi a doua zi să-i crape capul sau să o împuşte. De aceea trebuie evaluată şi persoana, văzut potenţialul criminogen, dacă e dispusă la fapte grave”, ne-a declarat avocata Alice Drăghici.
Reparaţii pentru insultă şi calomnie
Alice Drăghici consideră că obligaţia scuzelor publice a fost introdusă în eventualitatea reincriminării insultei şi calomniei în Codul Penal. „Dacă se vor reintroduce insulta şi calomnia în Codul Penal, atunci probabil că vor intra în această reglementare în care autorul faptelor înţelege să-şi manifeste regretul public. E o recompensă morală pe care i-o poţi da părţii vătămate. Scuzele prezentate reprezintă, fără îndoială, o formă de reparare a unei daune”, ne-a precizat avocata Alice Drăghici.
„Cauze penale minore s