De cateva saptamani, administratia Obama se confrunta cu un imens scandal privind ascultarea a 20 linii telefonice, fixe si mobile, apartinand unor jurnalisti de la Associated Press. Desi cazul este intens mediatizat in strainatate, el nu suscita un mare interes la Bucuresti.
Reactiile provocate de spusele lui Sorin Rosca Stanescu despre premier si serviciile secrete par sa fi acaparat toate condeiele gazetarilor. Asa cum se intampla si acum un an cand la Londra se desfasurau audieri fara precedent in scandalul Murdoch/News of the World, pornind tot de la ascultarea telefoanelor, dar acolo nu de catre autoritati, ci de jurnalisti.
Acum un an, la 7 mai, Associated Press a publicat un articol privind dejucarea unui atentat terorist (http://news.yahoo.com/us-cia-thwarts-al-qaida-underwear-bomb-plot-200836...). Membri ai Al-Queda ar fi vrut sa arunce in aer un avion american in Yemen ca sa comemoreze un an de la moartea lui Osana Bin Laden, la 2 mai 2011. Dupa cum a reiesit ulterior dejucarea atentatului a fost aportul MI5 britanic care reusise sa-si infiltreze un agent printre atentatori. Articolul cu pricina era destul de stanjenitor pentru oficialii americani care tocmai declarasera ca nu ar fi existat riscul unor atentate teroriste in perioada respectiva.
Acesta a fost si perioada ( aprilie-mai 2012) in care convorbirile telefonice a cinci jurnalisti si unui editor de la Associated Press au fost ascultate. A fost interceptat si un fax, iar convorbirile porneau din sediile AP din Washington, New York si Hardfort, Conneticut, dar si de la Camera Reprezentantilor. In plus, FBI a declansat o vasta investigatie pentru sanctionarea surselor oficiale care au furnizat jurnalistilor de la Associated Press informatiile. Procurorul general/ ministrul Justitiei de la Washington Eric Holder aflat el insusi sub investigatia FBI ( la coordonarea careia nu a par